Melayu




Makanan Tradisional Kaum Melayu








Kepelbagaian Makanan Melayu

  Makanan Melayu memang terkenal dengan pedas, yang menggunakan pelbagai kandungan dari bahan-bahan semula jadi seperti cili, serai, halia, santan kelapa dan sebagainya. Masakan tradisional Melayu di Melaka adalah sambal yang diperbuat daripada cili, perisa udang dan perasa lain. Masakan yang paling popular bagi orang Melayu adalah nasi lemak iaitu sajian untuk sarapan pagi.

  Nasi Lemak dimasak dengan menggunakan ayam atau daging, kacang tanah, telur rebus dan sambal. Masakan lain yang popular adalah seperti asam pedas (ikan dan sayuran dimasak di dalam kuah asam pedas), rendang, nasi padang dan nasi goreng.


Lemang
Resipi Lemang

Bahan-bahan: 

30 keping (diameter lemang 5-6cm)

  • 500g beras pulut
  • 400ml santan cair (bergantung kepada kepekatan santan, boleh letak 3/4 santan dan 1/4 air)
  • 1 sudu besar minyak masak
  • 1 sudu teh garam/ secukup rasa
  • daun pisang (untuk mmbalut lemang)

Cara penyediaan:
  1. Panaskan periuk pengukus. Satukan kesemua bahan-bahan didalam loyang.
  2. Kukuskan selama 25-30 minit dengan api sederhana.
  3. Bentukkan pulut seperti lemang guna botol air seperti dalam gambar. Pastikan pulut betul-betul padat.
  4. Keluarkan pulut dari acuan (botol).
  5. Balutkan pulut dengan daun pisang. sapukan sedikit minyak di atas daun pisang sebelum membalut pulut. Pastikan daun pisang sudah dilayur terlebih dahulu.
  6. Kukuskan semula selama 5 minit.
  7. Biarkan sejuk seketika sebelum dipotong.
  8. Potong dengan cantik-cantik.

   Lemang ialah sejenis makanan tradisi yang disukai orang ramai. Lemang hanya terdapat ketika Hari Raya.Semua orang daripada pelbagai kaum suka makan makanan tradisi ini.Lemang telah direkodkan sebagai hidangan istimewa sejak 1864.Makanan tradisional ini dihidangkan bersama rendang atau serunding. 

   Lemang diperbuat daripada beras pulut dan santan.Nasi didalam buluh dibakar dengan daun pisang.Kaedah memasak yang menggunakan buluh ialah cara memasak kaum asli di Malaysia.



DODOL






Dodol adalah sejenis makanan yang boleh dikategorikan dalam kumpulan yang manis. Dodol buatan Melaka amat terkenal dan ia dikatakan rumit untuk dibuat. Biasanya mereka yang mahir membuat dodol ini terdiri daripada mereka yang telah berusia. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat dodol terdiri daripada santan kelapa; tepung beras; gula pasir; gula melaka dan garam. Bahan yang senang didapati namun sukar dihasilkan.


LAKSA MEE PANGKOR



Cara:

cara-caranya: 


membuat kuah 


panaskan minyak 


masukkan bawang puti dan merah tumis sehingga garing 


masukkan air 

masukkan ketam 

bila mendidih masukkan sayur ,garam dan perasa. 


membuat sayur 


panaskan minyak ,masukkan bawang puting dan merah goreng garing masukkan lobak masin,sotong kering,kacang dan kicap manis. 


membuat sambal 

panaskan minyak masukkan bawang putih dan cili gilang goreng sehingga garing ,masukkn garam secukup rasa. 


rebus mee seperti biasa dan hidangkan
Cadangan Hidangan:
letak mee dlm pinggan,bubu sayur,letak sambal dah kuah..
Tambahan:
sotong kering menambah rasa sedap sayur.



2 comments: