Makanan Tradisional Kaum Melayu
Kepelbagaian Makanan Melayu
Makanan Melayu memang terkenal dengan pedas, yang menggunakan pelbagai kandungan dari bahan-bahan semula jadi seperti cili, serai, halia, santan kelapa dan sebagainya. Masakan tradisional Melayu di Melaka adalah sambal yang diperbuat daripada cili, perisa udang dan perasa lain. Masakan yang paling popular bagi orang Melayu adalah nasi lemak iaitu sajian untuk sarapan pagi.
Nasi Lemak dimasak dengan menggunakan ayam atau daging, kacang tanah, telur rebus dan sambal. Masakan lain yang popular adalah seperti asam pedas (ikan dan sayuran dimasak di dalam kuah asam pedas), rendang, nasi padang dan nasi goreng.
|
Resipi Lemang
Bahan-bahan:
30 keping (diameter lemang 5-6cm)
- 500g beras pulut
- 400ml santan cair (bergantung kepada kepekatan santan, boleh letak 3/4 santan dan 1/4 air)
- 1 sudu besar minyak masak
- 1 sudu teh garam/ secukup rasa
- daun pisang (untuk mmbalut lemang)
Cara penyediaan:
- Panaskan periuk pengukus. Satukan kesemua bahan-bahan didalam loyang.
- Kukuskan selama 25-30 minit dengan api sederhana.
- Bentukkan pulut seperti lemang guna botol air seperti dalam gambar. Pastikan pulut betul-betul padat.
- Keluarkan pulut dari acuan (botol).
- Balutkan pulut dengan daun pisang. sapukan sedikit minyak di atas daun pisang sebelum membalut pulut. Pastikan daun pisang sudah dilayur terlebih dahulu.
- Kukuskan semula selama 5 minit.
- Biarkan sejuk seketika sebelum dipotong.
- Potong dengan cantik-cantik.
Lemang ialah sejenis makanan tradisi yang disukai orang ramai. Lemang hanya terdapat ketika Hari Raya.Semua orang daripada pelbagai kaum suka makan makanan tradisi ini.Lemang telah direkodkan sebagai hidangan istimewa sejak 1864.Makanan tradisional ini dihidangkan bersama rendang atau serunding.
Lemang diperbuat daripada beras pulut dan santan.Nasi didalam buluh dibakar dengan daun pisang.Kaedah memasak yang menggunakan buluh ialah cara memasak kaum asli di Malaysia.
DODOL
Dodol adalah sejenis makanan yang boleh dikategorikan dalam kumpulan yang manis. Dodol buatan Melaka amat terkenal dan ia dikatakan rumit untuk dibuat. Biasanya mereka yang mahir membuat dodol ini terdiri daripada mereka yang telah berusia. Bahan-bahan yang diperlukan untuk membuat dodol terdiri daripada santan kelapa; tepung beras; gula pasir; gula melaka dan garam. Bahan yang senang didapati namun sukar dihasilkan.
LAKSA MEE PANGKOR
Cara: | |||||||||||||||||||||||||
| |||||||||||||||||||||||||
Cadangan Hidangan: | |||||||||||||||||||||||||
letak mee dlm pinggan,bubu sayur,letak sambal dah kuah.. | |||||||||||||||||||||||||
Tambahan: | |||||||||||||||||||||||||
sotong kering menambah rasa sedap sayur. |
Cantiknya...blog!
ReplyDeleteTOKO ARUL SHOP 081390514444 AGEN DI JAKARTA ANTAR GRATIS
ReplyDelete* Jual Vigrx Plus Di Jakarta
* Jual Vimax Asli Di Jakarta
* Jual Cialis 80m Di Jakarta
* Jual Penis Ikat Pinggang Di Jakarta
* Jual Penis Mutiara Di Jakarta
* Jual Vagina Senter Di Jakarta
* Jual Tattonox Di Jakarta
* Jual Vakum Pembesar Payudara Di Jakarta
* Jual Alat Vakum Pembesar Penis Di Jakarta
* Jual Obat Peninggi Badan Grow-up Di Jakarta
* Jual Boneka FullBody Di Jakarta
* Jual Semenax Obat Penyubur Seperma Di Jakarta
* Jual Pro Exstender Alat Pembesar Penis Di Jakarta
* Jual Fatlos Obat Pelangsing Badan Di Jakarta